Edirne’de Yerli Nanofiber Yara Örtüsü Geliştirildi
Edirne’deki Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü’nden bir ekip, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle elektro çekim yöntemini kullanarak yenilikçi bir polimerik nanofiber yara örtüsü tasarladı. Projenin başında yer alan Doç. Dr. Gökhan Açık, öğretim üyeleri Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Prof. Dr. Hüseyin Rıza Ferhat Karabulut, Dr. Ali Osman Karatavuk ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çağatay Altınkök ile birlikte, kabuklu deniz canlılarından elde edilen kitosan maddesi ve özel formülasyon kullanarak başarılı bir üretim gerçekleştirdi.
Yatırım ve İnovasyon
Geliştirilen yara örtüsü, özellikle yatalak şeker hastaları ve yanık yaralarında kullanılmak üzere tasarlandı. Bu yenilikçi örtü, muadillerine göre hastalara çeşitli avantajlar sunuyor. Elektro çekim yöntemiyle üretilen örtü, hem ilaç katılmasına olanak tanıyor hem de nanogözenek yapısı sayesinde yaranın hava almasını sağlıyor. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri sayesinde koku sorununu ortadan kaldırırken, çıkarılırken yaraya zarar vermiyor.
Doç. Dr. Gökhan Açık, “Uzun bir araştırma sürecinin ardından yaraların iyileşmesine yardımcı olacak bir yara örtüsü geliştirdik. Biyobozunur ve vücuda uyumlu materyallerden oluşan bu örtü, yarayı dış etkenlerden koruyarak, aynı zamanda havalandırılmasını sağlıyor,” ifadelerini kullandı
Yenilikçi Hedefler
Açık, her 20 saniyede bir şeker hastasının uzuv kaybı yaşadığına dikkat çekerek, yara tedavilerinin sağlıklı bir şekilde yapılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, “Nihai hedefimiz bu cihazı bir tabanca haline getirmek. Sağlık çalışanları, farklı yaralar için uygun formülasyonları taşıyacak ve bir tabanca ile yarayı hızlı bir şekilde kapatabilecek. Bu işlem birkaç dakika içinde gerçekleştirilebilecek,” şeklinde konuştu.
Ticarileşme Süreci
Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, KOSGEB desteğiyle gerçekleştirilen projenin önemli bir aşamaya geldiğini belirterek, “Projemizin benzerleri dünyada yapılmakta, ancak biz yeni bir materyal ekleyerek bu çalışmayı daha ileri taşıdık. Ticarileştirilmediği takdirde bu tür yeniliklerin bir anlamı yok. Çalışmamız şu anda ticarileşmeye hazır durumda. Umarım hem üniversitemize hem de ülkemize faydalı bir ürün elde ederiz,” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.