2024 yılında yurt dışı ilaç firmaları 604 ilacın, 2023 yılında da 328 ilacın ruhsatını iptal etti. Yani son iki yılda 938 ilacın ruhsatı iptal edilmiş oldu. Bu ilaçların arasında antibiyotikler, göz damlaları, tansiyon ve şeker ilaçları, öksürük şurupları gibi hayati öneme haiz birçok ilaç bulunuyor. Yetkililere seslenen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “İlgili kurum tarafından 18 ilacın geri ödeme kapsamına alındığında günlerce sosyal medyada tanıtımlar yapan yetkililer son 2 yılda 938 ilacın ruhsatının firmalar tarafından iptaline sessiz kalıyor” diyerek ilaç firmalarının birer birer Türkiye’den çekildiğine dikkat çekti.
ŞİRKETLER TEK TEK ÜLKEMİZDEN İLAÇLARINI ÇEKİYOR
Saydan, “Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sayfasında yayınlanan ruhsat iptalleri duyurusunda, antibiyotiklerden göz damlalarına, tansiyon ve şeker ilaçlarından öksürük şuruplarına kadar son 2 yılda 938 ilacın ruhsatının iptal edildiğini duyurdu” dedi. Saydan ayrıca, geçtiğimiz hafta bir yurt dışı ilaç firması tarafından eczanelerimize gönderilen bilgilendirmede, 2 adet göz damlasının ve bir kanser ilacının da ruhsat iptalininistendiğini ve 7 Kasım 2024 tarihi itibariyle Sağlık Bakanlığınca ruhsatlarının iptal edildiğini belirttiklerini de söyledi.
İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ DÜZELTİLMEZSE VE SGK TARAFINDAN UYGULANAN KAMU İNDİRİMLERİ KALDIRILMAZSA, DAHA ÇOK RUHSAT İPTALİ İSTENİR!
Saydan şöyle devam etti: “Bakanlıkça ilaç fiyatlandırmasında belirlenen en sonEuro kuru 21,67’dir. Bu ekonomik gerçeklikten uzak durum maalesef tüm sektöre ekonomik bir yük getiriyor. Netice olarak birçok ilaç bulunmamaya ve ‘yok’ta olmaya devam etmekte, ithal edilen ürünler artık ithal edilmemekte. Yeni çıkan, tedaviye yeni verilen ilaçlar ülkemize getirilmemeye, var olan ilaçların da ruhsatları iptal edilmeye başlandı. İlacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması için ilaç euro kuru (DAD) fiyatlandırmasından acilen vazgeçilmesi gerekmektedir.Ayrıca SGK tarafından firmalara bizlerin üzerinden uygulanan Kamu Kurum İndirimlerinin uygulanabilir, makul seviyede olması ve bu indirimden kaçınan firmalara gerekli yaptırımının sağlanması gerekmektedir.İlaç sorununun buönemli 2 sebebine acilen çare bulunmalıdır. Yaşanan soruna gerçekçi bir çözüm bulunamadığı için firmalar birer birer ülkemizi terk ediyor. Çünkü, ilaç firmaları ticari kuruluşlar olup kazanmadıkları hiçbir ürünü ne ithal ederler ne de üretirler.
ARTIK, YERLİ İLAÇTA SÖYLEMDEN ÇOK EYLEME GEÇİLMESİ LAZIM
TEİS olarak yerli ilacı her zaman destekledik-destekliyoruz, ama ilaçta millileşmek böyle olmaz. Alınan kararlar yeni nesil ilaçları ülkemizden uzak tutmanın yanında yerli ilaç sanayimizi de zorlamakta ve Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynak ayrılmasına imkân vermemektedir. Eğer şartlar böyle devam ederse yerli ilaçlarımızı da kaybedeceğiz endişesindeyiz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.