TBMM, 1 Ekim itibariyle yeni yasama yılına başlayacak. Yoğun bir gündemle açılması beklenen Meclis’e Türkiye-Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’den çağrı geldi. Kahveci, yaşanan ekonomik krizlere dikkat çekerek, “Meclis’in yasama faaliyetlerine..
TBMM, 1 Ekim itibariyle yeni yasama yılına başlayacak. Yoğun bir gündemle açılması beklenen Meclis’e Türkiye-Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’den çağrı geldi. Kahveci, yaşanan ekonomik krizlere dikkat çekerek, “Meclis’in yasama faaliyetlerine başlamasıyla birlikte ilk iş olarak memur ve emeklilerimizin durumlarını ele almalarını bekliyoruz” dedi.
Kamu görevlilerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çeken Kahveci, kamu görevlilerinin ve emeklileri için sene sonuna kadar beklenmemesi gerektiğini belirterek, “Özellikle emeklilerimizin maaşını etkileyecek olan iki unsur üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Bunlardan ilki, birinci dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600’e yükseltilmesidir ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yöndeki açıklamaları bulunmaktadır. Ne var ki gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların üzerinde uzlaştığı metinde birinci dereceye gelmiş bazı kamu görevlilerinin ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi konusunda çalışma yapılacağı ibaresi bulunmaktadır. Böyle bir yaklaşım geçtiğimiz yıl iktidar partisi temsilcilerinin ifade ettiği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın da onayladığı birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi konusunu daha dar kapsamlı bir biçimde ötelemek anlamına gelmektedir. Bu nedenle bilhassa memur emeklilerinin yaşadığı ekonomik zorluklar da gözetilerek 3600 ek gösterge konusu, TBMM’nin ilk gündem maddesi olarak ve birinci derecedeki tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.
Kamu görevlilerine verilen seyyanen zammının emekli aylıklarına da yansıtılması gerektiğini belirten Kahveci, “İlave ek ödemenin emekli maaşına sayılmaması büyük bir adaletsizlik yaratmıştır. Hal böyle olunca ilave ek ödeme uygulaması, çalışırken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütmüş, emekli maaşlarının memuriyet hayatıyla bağını koparmıştır. Böyle bir durum sosyal sigorta ilkeleri ile de uyuşmamakta, memurlarımız çalışırken aldıkları maaşın %40’ı kadar emekli maaşına hak kazanabilmektedir. Yaşanan ekonomik gelişmeler ve memurların alım gücündeki erime dikkate alındığında; emekliliğe yansımayan ilave ek ödeme Anayasamızın ölçülülük, adalet ve kanun önünde eşitlik ilkelerine de aykırı bir durum teşkil etmektedir. Bu nedenle ilave ek ödeme sisteminin değiştirilerek, yapılan 8 bin 77 TL’lik artışın memurların taban aylıklarına eklenmesi; emekli maaşı ve emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınması bir gerekliliktir. Türkiye Kamu-Sen olarak Meclis’in yasama faaliyetlerine başlamasıyla birlikte ilk iş olarak memur ve emeklilerimizin durumlarını ele almalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.