TBMM Genel Kurulunda Kanun Teklifine Usul Tartışması ve Anayasa’ya Uygunluk İddiaları
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Demokratik Emek Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, görüşülmekte olan kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek usul tartışması açılması talebinde bulundu. Bu talep üzerine TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, konuyla ilgili olarak usul tartışması açılmasına karar verdi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, söz konusu kanun teklifinin 39 maddeden oluştuğunu ve 20 farklı kanunda değişiklikler öngördüğünü belirtti. Yüksel, teklifteki düzenlemelerin hukuki güvenliği güçlendirme, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlama, adalet hizmetlerini daha etkin kılma gibi hedefler taşıdığını ifade etti. Ayrıca, teklifin suçla daha etkin mücadele ve aile kurumunu güçlendirme gibi önemli alanlarda yenilikler içerdiğini vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları sonrası oluşan boşlukların doldurulması ve uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla da teklifin önemli düzenlemeler içerdiğini dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:
“Bu teklif, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda evlenen kadının soyadı, annenin soybağının reddi davası açma hakkı, üçüncü kişilerin soybağının reddi davası açma koşulları gibi birçok konuda düzenlemeler sunmaktadır. Aynı zamanda, birden fazla baronun bulunduğu illerde barolara adli yardım ödeneği oranları, ara buluculuk görüşmelerine katılmayan taraflara sorumluluk yüklenmesi gibi maddeler de yer almaktadır.”
Yüksel, teklifin Adalet Komisyonu’nda 20 saati aşan görüşmeler sonrasında kabul edildiğini, ancak Anayasa’ya aykırılık iddialarının Komisyon görüşmelerinde uzun süren tartışmalara rağmen kabul görmediğini belirtti.
“Teklifin Anayasa’ya aykırılığı iddiası, tabiri caizse, saatler süren müzakereler sonucunda Komisyonumuz tarafından kabul görmemiştir. Dolayısıyla bu aşamada gerek usul tartışmasının açılmasına gerek Anayasa’ya aykırılık iddiası nedeniyle teklifin Genel Kurul görüşmelerine başlanmasına engel bir husus bulunmamaktadır.”
AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir de teklifin Anayasa’ya uygun olduğunu savunarak, Anayasa’ya aykırılık iddialarının yersiz olduğunu ifade etti.
Son olarak, kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi ve Genel Kurul, teklifi ele almaya başladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.