İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı İstanbul’da Sona Erdi: Yılmaz, İşbirliği ve Dayanışmanın Güçlenmesine Vurgu Yaptı
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı, İstanbul’da düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi. Kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, İslam dünyasının karşı karşıya olduğu zorluklara değinerek, üye ülkeler arasında ticaret ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Yılmaz, İİT üye ülkelerinin toplam milli gelirinin 2023 itibarıyla 8,6 trilyon dolara ulaştığını, ancak dünya milli gelirindeki paylarının yalnızca yüzde 8,1 olduğunu belirtti. İslam ülkelerinin yüksek nüfus ve iş gücü potansiyeline sahip olmasına rağmen ekonomik kalkınma hızını artırmaları gerektiğini ifade eden Yılmaz, “2025’e kadar üye ülkeler arasındaki ticaret hacmini toplam ticaretin yüzde 25’ine çıkarmayı hedefliyoruz,” dedi.
Gelecekteki kalkınma hedefleri için teknoloji ve yapay zekaya yatırım yapmanın önemine değinen Yılmaz, genç nüfusun bu alanlarda eğitim almasının ve girişimciliğin desteklenmesinin gerektiğini belirtti. Ayrıca, İİT Tahkim Merkezi’nin ticaret uyuşmazlıklarını çözmede önemli bir rol üstlenerek üye ülkeler arası ticaretin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
İslam Ülkeleri Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesi Çağrısı
Yılmaz, İSEDAK’ın geliştirdiği Tercihli Ticaret Sistemi’ne daha fazla üye ülkenin katılmasının ticaretin kolaylaştırılmasına katkı sağlayacağını belirtti. 2023’te Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin bu sisteme katkı sağladığını ifade eden Yılmaz, sistemi daha geniş bir kapsama yaymak için çabaların sürdüğünü kaydetti.
Ayrıca, İİT 50 İslami Endeksi kapsamında geliştirilen Uluslararası Yatırım Fonu ile ekonomik çeşitliliğin destekleneceğini ve bu fonun İslam dünyasında ekonomik işbirliğini güçlendireceğini belirtti. Türkiye’nin, dijitalleşme alanında yenilikçi çözümlerle İslam ülkelerine örnek olmayı hedeflediğini dile getiren Yılmaz, dijital ödeme sistemlerinin finansal kapsayıcılığı artıracağını ifade etti.
Filistin’e Destek ve Gazze’deki Durum Hakkında Çağrı
Orta Doğu’da barış ve işbirliği çabalarının 7 Ekim 2023’te Gazze’de patlak veren çatışmalarla sekteye uğradığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti’ne olan inancını yineledi. Yılmaz, İsrail’in bölgedeki kışkırtıcı eylemlerinin sonuçlarının ağır olacağı uyarısında bulundu ve Filistin halkının maruz kaldığı zor şartlara dikkat çekti.
Toplantı süresince 20’ye yakın ülkenin ve çeşitli özel sektör kuruluşlarının katılımıyla 50’ye yakın ikili görüşme gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, bu görüşmelerin İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlenmesi açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. 2025 İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu’nun konusunun “İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi” olarak belirlendiğini duyurarak, sürdürülebilir ekonomik büyüme için bu stratejilerin kritik olduğunun altını çizdi.
Programın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, basına kapalı olarak düzenlenen Özel Sektör Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.