Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremlerin ardından bölgeye tüm Dünya’dan yardımlar ulaştırılırdı. Bölgeye birçok ülkeden ekipler gelip yardım etti. Depremlerin ardından bölgede ki enkaz kaldırma süreci de bir yandan devam..
Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan büyük depremlerin ardından bölgeye tüm Dünya’dan yardımlar ulaştırılırdı. Bölgeye birçok ülkeden ekipler gelip yardım etti. Depremlerin ardından bölgede ki enkaz kaldırma süreci de bir yandan devam ediyor. Dünya’da geçmiş yıllarda yaşanan felaketlerin ardından özellikle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) gibi uluslararası kuruluşların deprem enkazı kaldırma için ülkelere kullandırdığı fonu ise Türkiye’ye kullandırmadığı ortaya çıktı. İklim Değişikliği ve Politika Araştırmaları Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, uluslararası kuruluşlara seslenerek destek talebinde bulundu.
MUTLAKA ULUSLARARASI DESTEK SAĞLANMALI
Deprem sonrası bölgeye başlatılan yardımların kısa sürede ulaştığına dikkat çeken Bozoğlu, enkaz kaldırma konusunda ise destek verilmediğinin altını çizerek, “Hiçbir ülke Kahramanmaraş Depremi gibi afetlerin yarattığı enkaz hacmini yönetmeye tam anlamıyla hazır olamaz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık Uygulamaları Dairesi ve Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi, Türkiye’nin inşaat ve yıkım atıklarının nasıl yönetileceğini değerlendirmeye başlamış ve bu atıkları yönetmek için birçok yaklaşımı süreç içinde geliştirmiştir. Ancak depremin büyüklüğü nedeniyle oluşan atıkların yönetimindeki maliyetin karşılanması için mutlaka uluslararası desteğin sağlanması gerekiyor” diye konuştu.
TEK BAŞIMIZA YAPABİLECEĞİMİZ BİR DURUM DEĞİL
Deprem sonrası oluşan atık miktarının dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar büyük olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, atıkların doğru yönetilememesi durumunda doğaya zarar vereceğini belirterek, “Bu atıkların içerisinde ekonomik değeri olan atıklar da var. Örneğin metal elektronik veya lastik gibi araçtan kaynaklı atıklar da var. Aynı zamanda tehlikeli atık diyebileceğimiz kimyasal maddelerin karıştığı kontemin olmuş atıklar da var. Bunun yanında tekrar bina ve zemin yapımında kullanılabilecek agrega haline getirilebilecek atıklar da var. Bu atıkların tamamı doğru yönetilememesi durumunda yer altı sularımıza, derelerimize, toprağımıza, tarım alanlarımıza zarar verebilecek atıklar. O kadar büyük bir atık miktarından bahsediyoruz ki bunu bizler çevre alanında çalışan kişiler, kurumlar, yerel yönetimler, bakanlıklarımız onların çabalarıyla tek başımıza yapabileceğimiz bir durum olmaktan çıkmış durumda” dedi.
DESTEK ÇAĞRISI
Burada uluslararası kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bozoğlu, uluslararası kuruluşların atık yönetimi konusunda Türkiye’ye neredeyse hiç bütçe ayırmadıklarının altını çizerek, “Türkiye’nin çevresel rehabilitasyon, çevre kirliliğinin izlenmesi, atıkların bertarafı, tekrar ekonomiye kazandırılması ve rehabilitasyon çalışmalarında uzun, orta, kısa ve uzun vadeli teknik, idari ve ekonomik desteğe ihtiyacı var. Bu konuda uluslararası kuruluşların artık bu suskunluğunu bozmasını bekliyoruz ve bütün uluslararası kuruluşları bu alanda katkı vermeye davet ediyoruz” dedi.
We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.